Hav och Vattengruppens kick off

Den 3 juni hade Hav och Vattengruppen i Norrbottens län sin första träff, i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten. Målet var att inspireras av våra gäster och varandra och vilken fantastisk dag det blev!

Vi började dagen med att gemensamt åka ut Vitåskolan där vi välkomnades av Olle Andersson och Tommy Sjölund som tog oss ut till flodpärlmusslans bäck. Musslan som är en rödlistad art och direkt påverkad av skogsavverkning, jordbruk samt vattenhinder och försurningar. Hittar man flodpärlmusslan vet man med säkerhet att vattnet är rent och de ekologiska samspelen mellan arter existerar ostört. Efter exkursionen stannade vi till i skogen och åt lunch tillsammans och fick chansen att ställa frågor till Tommy och Olle.

Sedan fortsatte vi dagen inomhus i IOGT-NTOs lokaler i Luleå där Hanna Sallén Lennarthson och Amanda Nylund från Havsnätverket Väst inspirerade med deras engagemang. Vi fick bland annat tips på hur vi enkelt kan göra mycket, hur ett nätverk fungerar, vad deras roll i föreningen är och hur de har jobbat hittills. Mycket inspirerande och vi ser fram emot att få konkretisera deras tips, råd och erfarenheter i vårt eget framtida arbete!

Efter en fikapaus tog Mia Svedäng vid och berättade om det nystartade projektet Viva Vatten som vill uppmärksamma vattenmiljöfrågor i badvikar, sjöar och vattendrag. Mia berättade om olika lokala, småskaliga åtgärder för att förbättra vattenmiljön och öka den biologiska mångfalden. Vi fick med oss många handfasta och konkreta förslag och instruktioner på hur vi kan arbeta inom gruppen och vilka insatser vi kan göra.

Amanda och Hanna tog sedan över igen med en workshop för att få fram konkreta förslag på vad vi i gruppen ska arbeta med. Johanna och Sanna, ansvariga för Hav och Vattengruppen i Norrbottens län, följde upp med en workshop som fokuserade på den individuella nivån i gruppen -vilka är vi, vad vill vi jobba med och vad är våra kompetenser? Det visade sig vara en helt fantastiskt kompetent och driven grupp som är taggade för att sätta igång. Så fyllda med inspiration, kunskap och glädje sa vi på återseende efter sommaren. Så spännande!

Vill ni hålla er uppdaterade om gruppens arbete kan ni följa oss på Facebook.

Kontaktpersoner:

Johanna Nilsson, sjm.nilsson@gmail.com, 070 5639866
Henrik Hansson, henrik.hansson@hotmail.se, 073-8046053

 

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Abisko Arktiska dagar 27-28 juni 2017


Abisko Turiststation med Abisko Naturum lite från ovan en höstdag. Foto Urpo Taskinen.


The Climate Impacts Research Centre (CIRC) är en del av Umeå Universitet. I slutet av juni ordnar de en stor konferens i Abisko med ett stort antal kända forskare som föreläsare. Det blir exkursioner och föreläsningar på Abisko Naturum.
På tisdag 27 juni börjar dagen med presentation av Medborgarforskningsappen samt en guidad tur på Forskningsstigen Nuolja.
Därefter föreläsningar både på eftermiddagen och kvällen om klimatforskning i Arktis.
Onsdag 28 juni är programmet likartat med andra föreläsningar.
Det mesta är öppet för allmänheten.

Läs mer om arrangemanget på CIRCs hemsida.
Pdf-fil med information här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Abisko, Arktis, CIRC, Forskning, Kiruna, Klimat | Lämna en kommentar

Nationaldagsinventering – ett nytt sätt att fira


Nationaldagsinventerarna. Från vänster Per-Erik Mukka, Magnus Pudas och Robert Flygare. Foto Urpo Taskinen.


Det finns fortfarande mycket värdefull skog vars naturvärden inte är upptäckta. Skog som har ett värde för hela nationen, inte som timmer- och massavedshögar vid en skogsbilväg utan som det riktiga naturarvet för hela Sverige, stående och omkullfallna träd med ett massivt kitt av biologisk mångfald, från den minsta mossa, insekt till den stora björnen. Alla de arter som dagligen bedriver bruk av skogen, det riktiga skogsbruket. De som är skogen. Till skillnad från det trädbruk som skogsbolag omhuldar och som slutar i de där högarna vid skogsbilvägarna.

Naturskyddsföreningen i Kiruna har tagit ett nytt grepp och firar Sveriges nyvunna helgdag, Nationaldagen, med en speciell Nationaldagsinventering. För vad är mer värdefullt för nationen Sverige än att bidra till den bas av liv som skogen utgör, den biologiska mångfalden – naturarvet?

Jag velomobilade från Vittangi till Juoksengi Nationaldagen den 6 juni 2017. Vid vägen ser jag skogens förkämpar i det stilla duggregnet. Fortsättningen av dagen blev för min del ytterligare 180 km landsväg medan Per-Erik Mukka, Magnus Pudas och Robert Flygare tog sig in i snårskogen där vid vägen. På eftermiddagen kom sedan solen fram och några dagar senare fick jag se något av resultatet av Nationaldagsinventeringen; harticka, fläckporing och björnspår! Se bilderna nedan!
Sverige som nation har blivit rikare tack vare Nationaldagsinventeringen!

Urpo Taskinen

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Kiruna, Skog, Skogsnätverket | Lämna en kommentar

Vart tog sommaren vägen

Visst älskar jag Norrbotten och allt som länet har att bjuda, men denna vår …eller vad man ska kalla det har verkligen gjort att jag fått leta i mina gömslen efter väl undanstoppade guldkorn för att hålla modet uppe.  Droppen som nästan fick bägaren att rinna över kom den första juni när sambon, på sin väg mot jobbet i Kalix, ringer och säger hysteriskt i telefon

  • Stig, det SNÖAR!!!!! Jag tror vi måste emigrera.

Mitt trädgårdsland ligger fortfarande under snötäcke och inga blommor har kommit i jorden. Värmen får vara på i Orangeriet för att inte de stackars plantorna ska frysa bort. Flugsnapparparen som för någon vecka sedan spanade in de nya holkarna jag hängde upp förra hösten har också frusit bort. Det enda som kan kännas något positivt är väl att våra små flygande och stickande vänner håller sig borta ett tag till. Nej, den här tiden på året ska det vara blåsippor, vitsippor, liljekonvalj och annat som passar i hänryckningens tid. I helgen har jag i alla fall fått leka lite vårbruk nere i Västerbotten, lördagen var så pass varm och skön att vi kunde röja på tomten och äta den första omgången underbar surströmming ute på altanen. Det kanske finns hopp ändå!

Appropå hopp, under veckan som gått har ett väldigt huvudlöst och dåligt beslut tagits av USA:s president Mr Donald Trump. USA har beslutat sig för att kliva av Parisavtalet. Man kan se det ur flera olika perspektiv, dels är det kanske lika bra, att ett land som inte tänker jobba och utvecklas tillsammans med resten av världssamfundet, att landet kliver av. Jag är ganska övertygad om att USA biter sig själva i svansen och kommer att komma på efterkälken i den utveckling som pågår inom klimatområdet med ny teknik och smarta innovationer. Det som också känns lovade är att det finns en stark opinion inom USA och även i resten av världssamfundet.

Det är fortfarande alltmer viktigt att vi på gräsrotsnivå fortsätter vår kamp och vårt engagemang för klimatet och miljön, kanske tom att vi borde ”snäppa upp” det lite.

Just i det avseendet så lägger nu länsförbundet i en växel till för att fånga upp och utveckla arbetet som påbörjades när vi genomförde Klimatutbildningen. Vi har ett antal drivna och inspirerade personer inom området som vi kommer att försöka se till att hjälpa på de sätt vi kan för att gå vidare med intentionerna som fanns under utbildningen. Vi hör snart av oss.

Vidare kommer vi att sätta högsta fart med planering och strategi inför den ”Framtidsvecka” som enligt plan ska genomföras under 2018. Efter sommaren kommer de första inledande mötena i den arbetsgrupp som bildats att hållas för att dra upp riktlinjer och strategier inför arbetet. Det kommer så småningom ut mer information om detta.

Länsförbundet fick också den 19 maj, beviljade några projektansökningar som vi haft inne hos Riks godkända så nu är det fullt fokus på att få igång de projekten. Vi har en massa roliga aktiviteter på gång och en del genomförda. I Älvsbyn genomfördes 26-27 maj den första inventeringskursen i projektet ”Kraftsamling för Naturskogarna”. Ett stort projekt som vi genomför tillsammans med Dalarna, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen med syfte att göra en gemensam kraftsamling för identifiera skyddsvärda skogar i berörda områden. Insatsen innefattar korta inventeringskurser under maj-juni och inventeringar av skog under juni – september. Den information vi samlar under sommaren kommer vi att använda för att bevaka avverkningsanmälningar och för politisk påverkan. Intresset för detta projekt har varit mycket stort och det är extra roligt att se att så många av de som visat intresse kommer från Norrbotten. Samma trend ser vi också i de som anmält sig för deltagande på Forskningsresan som detta år går av stapeln i Gällivare 24-29 juli. Sist jag såg information om de anmälda var 2/3-del från Norrbotten. Vi fick också medel för att genomföra ett slåtterprojekt med syfte att öka intresset i kretsarna för ängsskötsel och slåtter i allmänhet med ett särskilt syfte att öka intresse och deltagande i den årliga slåttern vid Naturskyddsföreningens stuga i Aktse.

Det pågår också mycket ute i lokalkretsarna och i våra grupper. Skogsgruppen jobbar aktivt med bl.a. yttranden och inlägg i vindkraftärenden. Vill också slå ett slag för den upptaktsträff som planeras för miljövänliga veckan den 2 sept 2017. Ett intressant program bl.a. med föreläsare från Riks.

Det känns bra att vi har engagerade medlemmar ute i länet. Ni gör ett kanonjobb och ni behövs. Jag vill också avsluta med en uppmaning att om ni har ideér och tankar ute i lokalkretsarna, tveka inte att höra av er. Vi finns här för er skull.

Jo det finns nog lite hopp ändå, det kommer värme, jag kanske får sätta ut lite blommor och kanske även lapa lite sol själv snart. Vi är många som bryr oss om den värld vi lever i och av. Det kommer att ordna sig på alla plan, det behövs bara lite tid.

Stig Sörlin
Ordf

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Ordförande har ordet | Lämna en kommentar

Upptaktsträff för Miljövänliga veckan – 2 september 2017

Vem vill bli allergisk av att lukta gott? Eller riskera att störa hormonerna när kroppen smörjs in? I år fortsätter vi kampanjen Fräsch på riktigt under Miljövänliga veckan. Vi vill att schampot gör samma resa som ekobananerna – rätt ner i kundkorgen! På upptakten får du lära dig varför det är viktigt att välja schyssta produkter till huden och håret, och hur vi kan få fler att välja bättre produkter. Du får också tillverka en egen hudvårdsprodukt.

Vecka 40 är det Miljövänliga veckan, Naturskyddsföreningens årliga kampanj med fokus på konsumenten och miljön. Då hjälps vi åt att sprida information och skapa debatt. Inför Miljövänliga veckan 2017 ordnar Naturskyddsföreningen i Norrbottens län och Studiefrämjandet Norrbotten en upptaktsträff lördagen den 2 september i Luleå.
Varmt välkommen att vara med, det gäller både dig som var med i kampanjen förra året och dig som är helt ny i frågan!

Program:
10.00 Enkelt fika och mingel (te, kaffe, smörgås)
10.20 Välkommen och vilka är här?
10.40 Föreläsning av Liv Södahl, Naturskyddsföreningens
rikskansli.
12.30 Ekologisk, vegetarisk lunch.
13.45 Workshop – vi gör egen deo. Ta med liten glasburk.
15.00 Gruppsamtal: Vad vill vi göra i kretsen? Ska vi samordna
oss i länet?
15.45 Sammanfattning och avslut.

Plats: Café Glimten, Trädgårdsgatan 23 B, 972 38 Luleå. Lokalen ligger i Örnen hus C som ligger jämsides med Hermelinsparken.
Kostnad: 50 kr för medlemmar i Naturskyddsföreningen, övriga 150 kr. Fika och lunch ingår.

Anmälan: Senast 28 augusti på länken: http://www.studieframjandet.se/Kurs/luleå/Upptakt-inför-Miljövänliga-Veckan/626593/ eller ring Studiefrämjandet Norrbotten 0920-10028

P.S. Naturskyddsföreningen har ett Handla Miljövänligt nätverk. Hitta alla Naturskyddsföreningens nätverk här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Bra Miljöval, Handla Miljövänligt, Miljövänliga veckan | Lämna en kommentar