Björn Mildhs brev till Skogsstyrelsen: Vad blir Skogsstyrelsens nästa taktiska drag?

Rynkskinnet Phlebia centrifuga är en sällsynt skinnsvamp med nordlig utbredning i vårt land och här i Norrland är rynkskinnet i toppen på värdepyramiden, bland svamparter som indikerar skyddsvärda gammelskogar. Bilden är tagen på Svartberget av Björn Mildh.

I ett brev till Skogsstyrelsen kritiserar Björn Mildh beslutet att stoppa nyckelbiotopsinventeringarna i samband med avverkningsanmälan. ”Det skulle inte förvåna om Skogsstyrelsens följande taktiska drag blir att helt avskaffa nyckelbiotopsbegreppet.”, skriver han.

Hela hans brev i sin helhet följer nedan:

——————

Bäste Herman

Den 8.1.2020 skrev jag ett öppet brev till dig om Skogsstyrelsens handläggning av nyckelbiotoper. Avslutade brevet med frågan: ”Vad blir Skogsstyrelsens nästa taktiska drag?” Något svar kom inte.
Låt oss därför rekapitulera historiken om nyckelbiotoper och de förändringar som du som Skogsstyrelsens generaldirektör har bidragit med.

År 1990 lanserade Skogsstyrelsen nyckelbiotopsbegreppet.
”Nyckelbiotoper representerar en betydande del av mångfalden i den svenska skogen. Kunskapen om var nyckelbiotoperna finns i landskapet är nödvändig för att kunna uppnå samhällets mål att bevara den biologiska mångfalden”.
Nu gör samma Skogsstyrelse sitt bästa för att med olika beslut motverka det skydd mot avverkning som nyckelbiotoperna gett den biologisk mångfalden.
De ses bara som ett hinder för produktionen.

Genomförda förändringar med dig som generaldirektör.
– Skogsstyrelsen har höjt ribban för nyckelbiotoper i hela nordvästra Sverige som omfattar kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen och Torsby öster om Klarälven. Nästan en fjärdedel av Sverige?? Och framför allt de kommuner där vi ännu har naturskogar kvar!
Beslutet innebär att naturskogar som i övriga Sverige klassas som nyckelbiotoper kan klassas som produktionsskog i nordvästra Sverige och avverkas.

– Det bör nämnas att 55.000 hektar nyckelbiotoper enligt Skogsstyrelsen redan har avverkats mellan åren 2000-2018 i nämnda område. Statliga Sveaskog och Statens Fastighetsverk är de överlägset största markägarna. Under större delen av perioden råkade du även vara Sveaskogs skogschef.

– Skogsstyrelsen stoppade den riksomfattande nyckelbiotopsinventeringen med motiveringen sänkta anslag.

–   ”Vad blir Skogsstyrelsens nästa taktiska drag” var den avslutande frågan till dig.
Nu har vi det definitiva svaret.

Skogsstyrelsen meddelar att man nu nått sitt mål att sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälan eller ansökan om avverkning från den 1.1.2021.

Det skulle inte förvåna om Skogsstyrelsens följande taktiska drag blir att helt avskaffa nyckelbiotopsbegreppet.
Inget får hindra avverkningen av de sista naturskogarna!
För att citera dig: ”Sveaskog kommer att avverka all mark som inte skyddats”.
Detta var dina ord som Sveaskogs skogschef.
Bäste Herman, det finns ett gammalt ord som är värt att begrunda. Ordet besinning.

Jag ser fram emot ditt svar.

Bildalbumet visar naturskogen i Lill-Skarja i Maskaure samebys renbetesmarker i Arjeplogs kommun, i nordvästra Sverige.
http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/lill-skarja-en-hanglavsrik-renbetesskog/

Samebyn kräver att skogen sparas. Sveaskog vill avverka.

Vänligen

Björn Mildh
Specialist i barnaålderns (och skogsbrukets) invärtes sjukdomar.

—————–

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Björn Mildhs brev till Skogsstyrelsen: Vad blir Skogsstyrelsens nästa taktiska drag?

Ge en julklapp fylld med kärlek till naturen!

Image may contain: 1 person, child, text that says "Ge en julklapp fylld med kärlek till naturen ONSKELISTA FISK/HAVEN FISK HAVEN MANGA BLOMM"

Nu är det inte många dagar kvar av det här året och vilket år det har varit!

2020 börjar närma sig sitt slut och vi kan summera det som ett minst sagt händelserikt år på alla sätt och vis.

Vi har arbetat hårt för att ställa om och även om många aktiviteter har tvingats ställa in så har det också inneburit många möjligheter. Vi har framförallt kunnat delta på varandras aktiviteter och träffa andra kretsaktiva runt om i landet som vi inte annars hade träffat. Så inget ont som inte har något gott med sig!

Kampen för våra skogar och vattendrag har dock inte förändrats. Om något har det intensifierats. Till exempel så blir skogen ett allt mer debatterat ämne och vi i Naturskyddsföreningen i Norrbotten kämpar hårt för att säkra dess rättigheter med allt vad det innebär. Vi fortsätter att samarbeta med samebyarna men även naturturismföretagarna. Vi har också haft äran att jobba tillsammans med de mångfaldigt prisbelönade internationella naturfotograferna Marcus Westberg och Staffan Widstrand, något vi är otroligt stolta och tacksamma för. Resultaten kommer ni få ta del av under nästa år men tills dess kan ni kika in på deras hemsida skogsmissbruket.org.

Vi har också dragit igång en länsomfattande skogsgrupp som i sin tur har lett till 6 lokala skogsgrupper, något vi är otroligt stolta över! Utöver det har vi startat en gruvgrupp men det finns ett stort behov av att fler engagerar sig i den på något sätt, för att säkra gruppens fortlevnad. Samma gäller vindkraftsgruppen, vattengruppen och klimatgruppen. Så tveka inte att höra av dig till någon av grupperna! Nedan hittar du kontaktpersoner till samtliga grupper.

Gruvgruppen: Björn Lundquist, fam-lundquist@outlook.com, 076-8491322
Vindkraftsgruppen: Marcus Lidström, marcus.lidstrom@naturskyddsforeningen.se, 073-8351183
Vattengruppen: Henrik Blom, henrikblom93@gmail.com, 076-1071969
Klimatgruppen: Kjell-Arne Johansson, kjella.johansson@telia.com, 070-5913501
Skogsgruppen: Maj Aspebo, maj.aspebo@telia.com, 070-2956098


Som närmast har vi också de glädjande nyheterna att Fältbiologerna har startat upp i Norrbotten med säte i Kiruna. Det här innebär att du som är 6-25 år kan delta på det första välkomstmötet nu på måndag den 21/12 kl 19.30. Mer information och anmälan gör du till Mollie Lannebo, mollie.lannebo@hotmail.com, 073-8457600. Medlemsskapet är gratis och löses via Fältbiologernas hemsida.

Efter julhelgerna så kör utbildningen “Klimatet och Vi” igång, mer exakt den 28 januari. Mer information hittar du på vår hemsida www.norrbotten.snf.se men ett hett tips är att säkra din plats genom att anmäla dig redan nu! Anmälan görs via Studiefrämjandets hemsida: https://www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/

Du hittar alltså det och mycket mer på vår hemsida.

Med det sagt vill vi önska dig och de dina en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

// Naturskyddsföreningens styrelse och kansli

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Ge en julklapp fylld med kärlek till naturen!

Klimatet och Vi – en insats för miljön och plånboken.


 

I kursen Klimatet och Vi ger vi dig möjligheten att göra en insats för klimatet samtidigt som du får bättre ekonomi. 

Via det nyskapande samverkansprojektet introduceras du till förståelse för klimatläget, framtidsutsikterna och hur hållbarhetsarbete kan skapa en ökad lönsamhet för privatpersoner, organisationer, företag och myndigheter. Kursen är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Naturskyddsföreningen i Piteå, Luleå och Boden samt Studiefrämjandet i Norrbotten.

Kostnad: gratis
Plats: digitalt
Start: den 28 januari 2021 kl 15-16.30 med totalt 9 träffar.
Anmälan och mer info: via Studiefrämjandets hemsida https://www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/januari/klimatet-och-vi—rikare-liv-och-battre-ekonomi-med-hallbarhet-pa-ditt-cv-/
Kursen finns också på facebook: shorturl.at/tBQWY

Kursen är uppdelad i tre olika block och erbjuder en uppsjö av kompetenta och inspirerande föreläsare – allt från forskare och sakkunniga till ekonomer, terapeuter och författare. Detta är ett initiativ som nu behövs för massiv fortbildning i klimat- och omställningsfrågor.

När coronapandemin är över finns ett behov av att återstarta samhället. – Det är viktigt att den omstarten blir hållbar, säger Nina Pettersson, kursledare och en av samordnarna för Naturskyddsföreningen i Norrbottens klimatgrupp. 

Kontakt:
Nina Pettersson
ninaepettersson@gmail.com
070-605 81 34

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Framtiden, Framtiden i våra händer, Klimat, Luleå, Okategoriserade, Piteå | Kommentarer inaktiverade för Klimatet och Vi – en insats för miljön och plånboken.

Än finns det inga gröna gruvor!


Boliden. Foto: Tor L. Tuorda

Det finns 12 gruvor i drift i Sverige idag. Fem av dem finns här i Norrbotten. En av dem drivs dessutom med ifrågasatta tillstånd. Regeringen segdrar med beslut om att ge tillstånd för två till, Laver utanför Älvsbyn och Gállok (Kallak) väster om Jokkmokk. Ytterligare två bearbetningstillstånd bereds, Nunasvaara väster om Vittangi och Liikavaara vid Aitik öster Gällivare. Gruv- och mineralnäringen är nu väldigt offensiv i sin marknadsföring om behoven att utöka den svenska gruvnäringen, samtligt som en ”färdplan för biologisk mångfald” lanseras. Lite genant blir det då för två av gruvjättarna som nu tvingas betala böter för att inte ha nått biobränslemålen. Gruvdamm förstör närmiljön till fler av våra samhällen. Malmtransporterna på vägarna till och från Kaunisvaara förorsakar oupphörliga vägskador. Återställandet av miljön vid konkursade och nedlagda gruvor fortsätter.

Vi har en minimalistisk GRUVGRUPP i Naturskyddsföreningen i Norrbotten. Vi måste nu bli fler för att arbeta för en mineralförsörjning för och i det hållbara samhället, som bygger på den policy Naturskyddsföreningen har antagit. Den anger först som sista ”utväg” i mineralförsörjningen att starta nya gruvor.

Ni som vill vara med och engagera er, kom med i vår GRUVGRUPP!

Kontaktperson: Björn Lundquist, fam-lundquist@outlook.com, 076 – 849 13 22

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Grafit, Gruvgruppen, Gruvor, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Än finns det inga gröna gruvor!

Julbrev & Nyårshälsning till Kiruna kommuns politiker – vad förenar oss Kirunabor?

Kiruna Naturskyddsförening, Kiruna Fältbiologer och Fridays For Future Kiruna,  uppmanar Kirunas kommunpolitiker att ta fram en plan för att Kiruna skall bli koldioxidneutralt till år 2030.

”Det är en oerhört stor skillnad att växa upp i ett samhälle som gör allt det kan och visar detta i handling, ställt mot att växa upp i ett samhälle där man redan gett upp eller är passiv i klimatkrisen.”, skriver de i det öppna brevet. Du kan läsa det i sin helhet här nedan. 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Julbrev & Nyårshälsning till Kiruna kommuns politiker – vad förenar oss Kirunabor?